خبرنگار "مهر" در فرانسه از اين ميزگرد گزارشي تهيه كرده است كه آن را مي خوانيد؟
« سعي مي كنيم كار اشتباهي را انجام ندهيم. يك احمقي يك كاريكاتوري كشيده و به مقدسات مسلمانان توهين نموده و احساسات آنها را جريحه دار كرده است و تمام اقداماتي را كه به غرب براي همزيستي مسالمت آميز با مسلمانان انجام داده بود را خراب كرد و قدمها عقب برگشت و كارها به تعويق افتاد.»
اين سخن "ارپرودرسن" وزير امور خارجه سابق فرانسه از حزب سوسياليست است كه اعتقاد دارد كه بايد ميان دنياي اسلام و غرب نزديكي صورت بگيرد و از سركوب جنبش هاي فلسطيني خودداري كرد. وي با مثبت خواندن عقب نشيني اسرائيل از نوار غزه گفت: مدت سي سال سعي كردند جنبش هاي فلسطيني را سركوب كنند اما نهايتا به اين نتيجه رسيدند كه نمي توانند جنبش خاي خود جوش ناسيوناليستي را ناديده گرفته و آنها را سركوب كنند.
وزير خارجه سابق فرانسه در حزب سوسياليست افزود: حتي در حال حاضر غربي ها هم ترجيح مي دهند با اسلام گراها همزيستي مسالمت آميز داشته باشند تا از جنبش هاي ناسيوناليستي در راديكال جلوگيري شود. و الا برخورد راديكاليستي با اسلام ، اسلام راديكال و طالباني توليد مي كند.
ارپرودرسن با بيان اينكه پيروزي حماس مبارك است و يك موقعيت خوبي براي فلسطيني ها بوجود خواهد آورد گفت: با پيروزي حماس اسرائيل سعي خواهد كرد روش هاي مسالمت آميز را تقويت كند، اگر چه مذاكرات مستقيم نخواهد داشت.
وي با تاكيد بر اينكه با انتخاب حماس اسرائيل قطعاٌ در موضع ضعيف تري قرار گرفته و در روش و مشي خود نسبت به فلسطين ناچار است تجديد نظر كند گفت بايد منتظر اتفاقات مثبت در اين ناحيه باشيم.
چطور شد كه حماس بالا آمد؟
به گزارش خبرنگار "مهر" در فرانسه "فدريك اگل" استاد ارتباطات بين الملل در پاسخ به اين سوال پيروزي حماس را يك انتخاب جامعه شناختي و اجتماعي دانست و در اين رابطه گفت: با توجه به حجم مشكلات اجتماع و جامعه فلسطين و عدم توجه گروههاي قبلي در قدرت به مشكلات مردم باعث شد مردم به حماس راي بدهند.
وي افزود: طبيعي است كه وقتي گروه فتح زماني كه در قدرت بود به مشكلات و اشكالات جامعه و مردم فلسطين توجهي نداشت مردم به يك جنبش تندروتري كه از دل گروههاي آسيب ديده جامعه برخواسته باشند و وعده حل مسايل اجتماعي و اقتصادي را بدهند راي مي دهند.
اين استاد ارتباطات بين الملل با اشاره به اينكه در برخي كشورهاي عربي رژيم هاي ناسالم اقتصادي وجود دارد و نهادهاي اقتصادي دولت مردان مردم را خسته كرده است گفت: متاسفانه همين رژيم هاي ناسالم هستند كه توسط غرب و قدرت هاي استعماري حمايت مي شوند. همين رژيم هاي ناسالم هستند چرا كه اين به جمعيت و اعتبار دنياي اسلام ارتباط دارد و چه بسا بزرگترين شكل دنياي اسلام باشد.
"ناديا خوري داتر" استاد مردم شناسي در اين رابطه گفت: خوشبختانه در ميان اسلامي ها روشنفكراني هستند كه با استفاده از رژيم هاي ناسالم اسلامي در صدد اصلاح امور و ارايه فرهنگ واقعي اسلام هستند كه بايد به آنها مفتخر بود.
در ادامه اين ميز گرد سياسي - تلويزيوني اين سوال مطرح شد كه حماس چه گروهي است و چه برنامه هايي دارد؟
"پييرگولوش نماينده راست گراي مجلس فرانسه در اين رابطه گفت: حماس يك جنبش اسلامي است كه در سال 1988 ميلادي بوجود آمد و شاخه اي از انتفاضه است كه دو هدف بزرگ دارد. وي اين دو هدف را يك اجراي احكام و شريعت اسلام و دومين آن را از بين بردن اسرائيل عنوان كرد.
اين نماينده راست گراي مجلس با بيان اينكه حماس نخواهد توانست اسرائيل را از بين ببرد گفت: حماس در اجراي احكام اسلام و شريعت آن دو الگو در پيش دارد يك الگو رژيم اسلامي ايران است و دومين الگو رژيم طالباني در افغانستان خواهد بود.
پييرگولوش با تاكيد بر اينكه رژيم طالبان آزادي هاي فردي را ناديده گرفته بود و بسياري از اسلام گراها آن دو حكومت را تائيد مي كردند گفت: به نظر مي آيد الگوي رژيم اسلامي ايران به مراتب ليبرال تر از ديگر الگوهاي اسلامي است.
"انيس والوآ" رئيس اطلاعات راديو مونت كارلو نيز در اين ميز گرد با اشاره به اينكه برخي از جنبش هاي اسلامي با نظر دموكراتيك جلو آمدند اما در ادامه كسي از آنها حمايت نكرد و جنبش ها نتوانستند آنگونه كه بودند برنامه هاي خود را عملي كنند گفت: در پيروزي محمود عباس نيز كشورهاي اروپايي قول كمك به وي دادند و معتقد بودند كه اشكال عمده در فلسطين ياسر عرفات است. اما بعد با آمدن عباس نيز نه تنها مشكلات فلسطين برطرف نشد بلكه از عباس هم آنگونه كه وعده كرده بودند حمايت و پشتيباني نكردند.
در ادامه اين ميز گرد همچنين اين پرسش مطرح شد كه موقعيت و برخورد اروپا با حماس چگونه خواهد بود كه وزير سابق خارجه فرانسه از حزب سوسياليست گفت: فلسطين در حال حاضر وضعيت مناسبي ندارد و ويرانه است، غرب بايد به او كمك كند چرا كه اگر غرب به او كمك نكند قطعاٌ كشورهاي ديگر به او كمك خواهند كرد و در پس اين كمك خواهد بود كه بر او هم نفوذ و مسلط پيدا خواهند كرد.
اوبرودرين با اشاره به اينكه حتي آمريكا هم بايد به فلسطين كمك كند گفت: به احتمال قوي آمريكا از طريق سازمانهاي غير دولتي به فلسطين كمك خواهد كرد و برنامه ها و نفوذ خود را از اين طريق اعمال خواهد كرد و هرگز مستقيم وارد موضوع نخواهد شد و ارتباط نخواهد گرفت.
وي با اشاره به اينكه اسرائيل هم در روش خود تجديد نظر خواهد كرد گفت: به نظر مي آيد اسرائيل با حماس مذاكره كند اما در راهي كه در پيش گرفته و اقدامات مسالمت آميزي كه براي صلح در نظر گرفته و كاري را كه آغاز كرده به انجام خواهد رسيد.
آيا جنبش هاي اسلامي در كشورهاي ديگر پيشرفت خواهد كرد؟ اين سوال ديگري بود كه در اين ميز گرد مطرح شد. فدريك انگل استاد روابط بين الملل در پاسخ به آن گفت: بله اسلام در غرب و شرق رو به گسترش است و خواهد بود و در اين ميان همين اسلام راديكال خواهد بود كه از رشد اسلام جلوگيري خواهد كرد.
وي گفت: بايد در اين ميان از آدمهايي كه اسلام دموكرات را ترويج مي كنند حمايت كرد تا از رشد اسلام راديكال كه براي خود اسلام هم مخرب است جلوگيري شود.
به گزارش خبرنگار "مهر" در فرانسه "ناديا خوري داتر" نيز در اين رابطه گفت: مسلمانان توسط مسلمانان نجات مي يابند و در فرهنگ اسلامي روشنفكراني هستند كه از اسلاميزهاي راديكال انتقاد مي كنند چرا كه مي دانند به نفع اسلام نيست.
وي افزود ما بايد به اعراب اعتماد داشته باشيم و بگذاريم فرهنگ اسلامي را تقويت كنند.
اين استاد مردم شناس با اشاره به اينكه همين روشنفكران اسلامي بودند كه راه را براي مسايل ضد استعماري باز كردند گفت: مخلوط شدن و نزديك شدن فرهنگ غرب و شرق بود كه باعث شد روشنفكران اسلامي تفاوت ها را بررسي كرده و فرهنگ ضد استعماري را در كشورهايشان بوجود آورند.
وي تاكيد كرد: همين روشنفكران اسلامي هستند كه مي توانند به خوبي روش و مشي مناسبي را براي مبارزه با استعمار انتخاب كرده و مردم را هدايت كنند.
نظر شما